Gennem den seneste uges tid har adskillige medier fortalt om, at markedet for ejerlejligheder er på vej ned. Senest i dag skriver børsen, at det er “slået fast med syvtommersøm”, markedet ”brager ned”.
Man kan diskutere retorikken, men det er rigtigt, at antallet af solgte ejerlejligheder i tredje kvartal ifølge Boligsiden.dk ligger 14,3 procent lavere end sidste år.
Det lyder af meget. Men udsving op og ned i den størrelsesorden er helt normale på boligmarkedet. Det er for eksempel kun godt et år siden, at Boligsiden.dk kunne oplyse, at antallet af handler med ejerlejligheder over fem år var vokset med 80 procent.
Nok så vigtigt er det i denne omgang, at størstedelen af faldet i denne omgang ligger på de såkaldte projektlejligheder – altså helt nye lejligheder, der måske endnu ikke er opført. I denne kategori er priserne kommet så højt op, at få har råd til dem som egen bolig. I stedet bliver de ofte solgt til investorer, der vil leje dem ud. Men også for dette er der en grænse, og det er den, der tilsyneladende er nået nu.
Men for almindelige, eksisterende ejerlejligheder, som sælgeren har boet i, og som køberen vil bo i, er der altså kun sket et beskedent fald, især i forhold til hvor travlt, der har været i de seneste år.
Boligøkonom Mira Lie Nielsen fra Nykredit man da også til ro. I en kommentar afviser hun, at der er tale om krise. Tværtimod kalder hun det ”en fin udvikling”, at aktiviteten er dæmpet.
”Den lavere aktivitet er bemærkelsesværdig – især fordi den er et markant skifte i forhold til de seneste fire års næsten uafbrudte stigning på stigning i såvel antallet af handler som i priserne på ejerlejligheder. Udviklingen har været trukket af Københavnsområdet, hvor opbremsningen derfor også er mest markant nu. Det er dog vigtigt at holde krise-retorik ude af denne udvikling – der er tale om en ventet og imødeset udvikling hen mod mere normale tilstande. Der kan ikke blive ved med at blive handlet flere og flere ejerlejligheder og boligpriser, som år på år øges betydeligt mere end indkomsterne, vil ikke vare ved,” skriver Mira Lie Nielsen.
Dermed er der som andelsboligsejer heller ikke umiddelbart grund til at frygte en negativ afsmitning, som for ti år siden, hvor boligmarkedet knækkede, og det selv i storbyerne kunne være svært at finde en køber, der ville lægge et beløb svarende til andelskronen.
Billedet er fra A/B Thorsgaard på Frederiksberg.