Når du taler om at købe eller eje end andelslejlighed, er det strengt taget forkert: Du køber ikke lejligheden – du køber et værdipapir; nemlig en andel i en forening. Det er denne forening, der ejer ejendommen, inklusive ”din” lejlighed.
Denne formelle detalje er i langt de fleste tilfælde ligegyldig, men i hvert fald i ét tilfælde får den konkret betydning: Det er, når du vil foretage en ændring, der kræver byggetilladelse. Så skal du, når du går til kommunen, huske en fuldmagt fra andelsforeningens bestyrelse. Det er jo den, der repræsenterer ejeren.
Mange kender ikke til denne detalje, hvilket forsinker byggesagsbehandlingen, oplyser Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune til Min-andelsbolig.dk.
På lørdag, den 4. november, holder denne forvaltning åbent hus, hvorunder man giver borgerne hjælp og vejledning til at sætte en byggesagsproces. Det skal hjælpe dem, som ikke har tid til at møde op på hverdage.
I dagens anledning giver forvaltningen to yderligere råd til, hvordan man typisk kan speede byggesagsprocessen op:
- Medbring målfast plantegning med rumbetegnelse og arealoplysninger (tegning fra både før og efter ombygning). I forbindelse med tegninger giver det også rigtig god mening at besøge forvaltningens kundecenter, der for Københavns vedkommende ligger i Njalsgade, for vejledning.
- Generelt vil det være godt at orientere sig grundigt på kommunens hjemmeside, før man ansøger. Københavns Kommune har arbejdet meget på at gøre sin hjemmeside mere brugervenlig. Selve ansøgningen skal ske via det fællesnationale system Byg og Miljø (BOM), og også her har kommunen arbejdet med at guide kunderne til hjemmesiden for forklaringer i forhold til ansøgningsmateriale.
Foto: Ricky John Molly for Dansk Byggeri.