Sælgere er møre: Nu kommer der lejligheder på markedet

Hvis du kigger efter en andels- eller ejerbolig i hovedstaden, kan du snart få mere at vælge mellem. Der er nemlig usædvanligt mange ejere i de to boligformer, der overvejer et salg.

Det viser en undersøgelse, som YouGov har udført for ejendomsmæglerkæden Home. Hele 9 procent i Region Hovedstaden overvejer et salg inden for det næste år, mod blot 6 procent sidste år. Det er især unge andels- og ejerboligejere, der går med den slags tanker.

Helt nye tal fra Boligsiden.dk antyder, at der er noget om snakken. I april blev der således solgt 11 procent flere ejerlejligheder, end der gjorde i samme måned sidste år.

Udenfor hovedstaden er det uændret kun nogle få procent, der planlægger et salg. Det er et marked, hvor mange salg ikke er planlagte ret lang tid i forvejen – handlen sker pludseligt, fordi ejeren har fundet ny partner, har fået nyt job et andet sted i landet, eller måske bare uventet får mulighed for at købe eller leje en bolig, der passer bedre til behovet.

Tallene indeholder en lille, men meget usikker indikation på, at det især er ejerboligejere, der går med salgstanker, mens andelsboligejere forholder sig i ro.

Hvis det er sådan, vil det give mening, fordi det især er på ejerboligerne, der er sket noget på priserne. Gennem flere år steg priserne på københavnske ejerboliger med cirka 10 procent om året, men gennem det seneste års tid har priserne været stabile, eller endda vist en faldende tendens. Måske er der ejere, der har haft urealistisk høje forventninger til, hvad de kan sælge til, men som nu har vænnet sig til tanken.

Andelsboliger, derimod, bliver som bekendt handlet til regulerede priser. Disse har ikke været faldende, og i hovedstaden er det normalt alt andet end svært at få andelene solgt. I den nuværende situation skal køberne alligevel se sig godt for:

Som tidligere omtalt her på Min-andelsbolig.dk vil et sandsynligt, politisk indgreb få priserne på ældre boligejendomme til at falde markant, og det vil slå direkte igennem på andelsforeningers formue, næste gang deres ejendomme skal vurderes af en valuar. Det kan få andelskronen til at styrtdykke, og en køber her og nu kan altså opleve, at en meget stor del af købsprisen inden for et års tid eller halvanden forsvinder op i den blå luft.

 

 

Billedet er fra A/B Haraldshus på Nørrebro i København

Tilmeld Nyhedsbrev