Skatteministeren tilbageholder oplysninger om nye love, der kan ramme andelsforeninger

KOMMENTAR: I de kommende måneder vil Folketinget efter alt at dømme vedtage to love, der har stor betydning for alle, der ejer ejendomme. Den ene lovændring betyder, at der ikke længere skal laves offentlige vurderinger af erhvervsejendomme, herunder ejendomme til boligudlejning. Den anden lov lovændring handler om, at værdistigninger på ejendomme skal beskattes løbende, i stedet for når ejendommene sælges.

Ingen af de nye love er direkte møntet på andelsboligsektoren, men de vil have væsentlig betydning for den ikke desto mindre. Derfor har vi stillet Skatteministeriet nogle uddybende spørgsmål om, hvordan andelsforeninger vil være stillet.

Det første spørgsmål sendte vi til ministeriet den 28. oktober, altså for 12 dage siden, men på trods af flere løfter om, at et svar var lige på trapperne, har vi ikke modtaget et sådant.

Hånden på hjertet – vi i mediebranchen kan godt tendere til at blive selvhøjtidelige. Men det her handler ikke om vores blå øjne, endsige om at ministeriet eller ministeren skal stå på pinde for os. Det handler om, at det nu engang er vores opgave at kanalisere informationer ud til borgerne. Specielt når ny og omvæltende lovgivning bliver forberedt er disse informationer vigtige – både for at der kan være en demokratisk debat, og for at de berørte kan forberede sig.

Helt konkret: Her under coronakrisen bliver der handlet mange boliger. Men dem, som lige nu overvejer at købe andele, aner reelt ikke, hvad værdien af disse andele vil være om et halvt år. I Morten Bødskovs skatteministerium har man valgt at forsinke oplysninger til offentligheden om det.

I disse dage ruller skandalen om, at alle mink er beordret aflivet, og at borgerne i seks nordjyske kommuner er underlagt strenge restriktioner, uden at nogen kan få blot tilnærmelsesvist fyldestgørende oplysninger om, hvad baggrunden for disse beslutninger er. Men de har stor række for alle danskere, og af samme grund er der intens opmærksomhed på dem.

Men processen er den samme om alle de sager, der er mindre opmærksomhed om. Ministerierne er ofte (retfærdigvis – ikke altid) uendeligt langsomme til at give selv simple, faktuelle oplysninger, og ministrene selv stiller sjældent op til en dialog. Det har ikke altid været sådan. Det er en praksis, der er opstået over de seneste årtier. Ånden i den nye praksis blev lovfæstet med det, som i folkemunde blev kendt som mørklægningsloven fra 2013.

Denne lov blev kørt igennem Folketinget af daværende justitsminister Morten Bødskov.

 

PR-foto: Skatteministeriet

Tilmeld Nyhedsbrev