Bedømt alene på navnet er Sparekassen Thy ikke den mest kompetente til at give lån til finansiering af andelsboligkøb. Det gør den ikke desto mindre i stor stil – og den har fundet en vej, så den samtidig lever op til de ganske restriktive kriterier, Finanstilsynet har stillet op.
Mange banker vil for tiden gerne låne penge ud til andelsboligejere. Pantet anses generelt som meget sikkert, fordi det lovbestemte system med maksimalpriser betyder, at der er en solid margin op til det, som folk gerne ville give, hvis markedet var frit. Da markedet nu ikke er frit, og der er et loft over priserne, er der typisk et større antal interesserede købere, hver gang en andel er til salg. Og da der jo kun er brug for én køber for hvert salg, skal konjunkturerne vende ret drastisk, før der for alvor kommer et problem med at sælge andele.
Men Finanstilsynet bryder sig ikke om denne trafik. Det har pålagt bankerne at forholde sig kritisk til ejendommens værdiansættelse, og dermed til andelskronen, i hver enkelt lånesag. Banken må altså ikke tage hverken en valuarvurdering, som foreningen har fået foretaget, eller den skattemæssige vurdering for pålydende. Det overbeviser heller ikke Finanstilsynet, at der er stor efterspørgsel efter andelene til den pris, der nu er.
En række banker har fået en reprimande ud fra disse principper, og senest i sidste uge faldt der en til Sparekassen Thy.
”Finanstilsynet vurderede, at sparekassens praksis for værdiansættelse ved lån til finansiering af andelsboligbeviser var utilstrækkelig. Der var eksempler på, at risikoen blev undervurderet, eller at sparekassen ikke havde det nødvendige grundlag til at foretage en vurdering,” skrev tilsynet i en redegørelse efter en inspektion. Sparekassen Thy fik et påbud om at revidere sin praksis.
Det fremgår også af redegørelsen, at cirka en tredjedel af lånene uden for sparekassens lokalområde går til finansiering af andelsboligkøb. Det handler ifølge direktør Ole Beith typisk om thyboer, der flytter til København eller Aarhus, men som vælger at bibeholde deres bankforbindelse fra hjemegnen.
Men hvordan finder Sparekassen Thy så ud af, hvad den mener en boligejendom i en fjern storby skal værdiansættes til? Jo, den samarbejder med partnere, der har et stort lokalkendskab – primært det Nykredit-ejede Totalkredit, som mange andre lokalbanker ligeledes har et samarbejde med. Det oplyser Ole Beith til Min-andelsbolig.dk.
Han tager også meget gerne imod nye andelsboligkunder, der intet forhold har til Thy. Faktisk er det i et vist omfang et indsatsområde for banken.
”Vi bruger rigtig meget at få de kunder, vi allerede har, og som har haft gode oplevelser med Sparekassen Thy, til at henvise for eksempel naboer eller familier til os. Men vi er ikke der, hvor vi sender direct mail til alle i trappeopgangen i en andelsforening. Der vi ikke store nok til,” siger Ole Beith.
Billedet er fra A/B Bisp på Vesterbro i København.