Snart kan din forening spare penge ved låneoptagelse

Det bliver lidt sværere at optage realkreditlån om et halvt års tid. Til gengæld bliver det også væsentligt billigere – en andelsforening, der for eksempel konverterer et lån på 25 millioner kroner, vil typisk spare op mod 75.000 kroner i forhold til realkreditinstitutternes nuværende prislister. I nogle situationer vil besparelsen endda være større.

Det følger af det kommende såkaldt god skik-regelsæt for realkreditten. Forligspartierne var blevet enige om, at låntagerne skulle have mulighed for selv at sælge deres obligationer, frem for at lade realkreditinstitutterne gøre det. Erhvervsminister Brian Mikkelsen havde i sit udkast til regelsættet tolket det sådan, at realkreditinstitutterne kunne vælge af give denne mulighed til låntagerne.

Men ifølge Økonomisk Ugebrev mandag mener forligspartierne uden for regeringen – Socialdemokratiet, de radikale, SF og Dansk Folkeparti – at aftalen var, at realkreditinstitutterne ikke bare kunne, men også skulle give låntagerne denne mulighed. Det vil de nu presse ministeren til at skrive ind i teksten.

Hver gang, der bliver optaget et realkreditlån, bliver der udstedt obligationer på beløbet. Disse obligationer skal så sælges på markedet, og indtægten herfra går så til låntager. Indtil nu har realkreditinstitutterne i langt de fleste tilfælde stået for det praktiske arbejde. Men det har vist sig at være en dyr historie for låntagerne.

Realkreditinstitutterne foretager nemlig en såkaldt kursskæring, hver gang de sælger obligationerne. Det vil sige, at låntagerne får marginalt færre penge, end obligationerne er solgt for.

Men foruden den officielle del er der også i mange tilfælde en uofficiel kursskæring, så realkreditinstitutterne beregner lidt mere til sig selv, end der fremgår af lånepapirerne. Dét er institutterne sluppet afsted med, fordi der ikke er tilstrækkelig gennemsigtighed omkring obligationskurserne. Kurserne kan være steget eller faldet siden sidste handel, og institutterne har derfor selv anslået, hvor den helt aktuelle kurs ligger.

Dén vurdering har det med at falde ud til realkreditinstituttets fordel, konstaterede journalist Ejlif Thomasen, da han forrige år gennemgik en række lånesager.

Ejlif Thomasens artikler om sagen, og pres fra rådgivningsfirmaet Realråd, førte til, at Konkurrencerådet efter en analyse anbefalede at lade låntagerne selv bestemme, hvem der skal håndtere salget af obligationer, og den anbefaling ser altså nu ud til at blive skrevet ind i god skik-reglerne.

Ifølge Ejlif Thomasen vil det som en tommelfingerregel give en besparelse på 3000 kroner pr. million kroner handlede obligationer. Hvis der er tale om opkonvertering af et lån – altså så lånet får en højere pålydende rentesats – skal der først købes ”gamle” obligationer, og derefter sælges nye, således at besparelsen kan komme endnu højere op.

Der skal dog også være et gebyr til det firma, der håndterer obligationshandlerne i stedet for realkreditinstituttet. Flere firmaer lægger ifølge Ejlif Thomasen an til at udføre denne opgave. Det kan også vise sig, at nogle banker melde sig banen. Man skal dog ikke forvente, at det bliver de banker, der selv ejer et realkreditinstitut – det vil sige Danske Bank, Nordea og Jyske Bank.

God skik-bekendtgørelsen træder i kraft pr. 1 januar 2019.

 

 

Billedet er fra A/B Frydendal i Vanløse.

Tilmeld Nyhedsbrev