Snart skal andelsforeninger indberette priser på solgte andele

For godt tre år siden lancerede Danmarks Statistik et prisindeks for andelsboliger. Det gik dog i sig selv igen, blandt andet fordi det var vanskeligt at opdatere meningsfuldt. Der manglede simpelthen oplysninger om konkrete handelspriser.

Men det bliver der ændret på nu. Boligminister Kaare Dybvad har besluttet, at andelsforeninger fremover skal indberette nogle centrale oplysninger, blandt andet om pris, senest en måned efter, at overdragelse af en andel er godkendt af bestyrelsen. Det fremgår af en bekendtgørelse, der foreløbig er sendt i høring. Rent praktisk ser det ikke alt for bureaukratisk ud – foreningerne (eller deres administratorer) skal blot indtaste en håndfuld simple tal i andelsboliginfo.dk.

I forbindelse med det såkaldte Blackstone-indgreb sidste år aftalte forligspartierne, at man nøjere skulle følge prisudviklingen på andelsboliger. I et interview med Berlingske giver Kaare Dybvad udtryk for, at behovet ikke er blevet mindre siden: I den ophedede diskussion op til indgrebet var der mange fra ejendomsbranchen, der advarerede om, at en konsekvens ville være et prisdyk på andelsboliger. Det mener ministeren ikke er kommet, og det vil han gerne kunne dokumentere.

Ministeren kan sagtens vise sig at få ret i, at andele ikke bliver handlet til lavere priser nu. Men det skyldes blandt andet, at man i forbindelse med indgrebet i praksis lempede reguleringen, i og med at foreninger fik lov til at fastfryse værdiansættelsen af deres ejendomme ud fra ejendommens værdier fra før indgrebet. Den praktiske konsekvens er, at andele i højere grad bliver handlet til markedsværdier, hvor køber og sælger ikke bare kan slå op i papirerne og se, hvor mange penge de skal udveksle. De skal hver især vurdere, hvad sådan en andel er værd.

Dermed vil priserne på andele sandsynligvis også i højere grad komme til at svinge op og ned, på samme måde som priser på ejerboliger gør. I den sammenhæng vil et prisindeks, hvor parterne kan følge markedet, være meget nyttig forbrugerinformation. Så de få minutter, det tager for bestyrelsen at indberette oplysninger om handlerne, er godt givet ud.

 

Billedet er fra A/B Lyshøjgård i Valby.

Tilmeld Nyhedsbrev