Spændet mellem priser på ejer- og andelslejligheder vokser

Mens markedet for ejerlejligheder sprudler i en sjældent set grad, går det trægt med markedet for andelsboliger. Det er den umiddelbare konklusion, når man ser nye tal, som Danmarks Statistik har offentliggjort i dag.

Priserne på andelsboliger falder for tredje kvartal i træk, så de nu faktisk er lidt lavere end for fem år siden, finder Danmarks Statistik. Det kan meget vel have trykket priserne, at Finanstilsynet i 2018 skærpede reglerne for at udlån til andelsboligkøb, og måske begynder man også at se en effekt af boligindgrebet, der medfører prisfald på boligudlejningsejendomme, og dermed på andelsforeningers ejendomme. Snart kan komme endnu et pres på priserne fra den lagerskat på udlejningsejendomme, som skal være med til at finansiere Arnes fremrykkede pension.

Tallene er dog usikre. De hviler kun på et mindre udsnit af alle handler med andelsboliger. Realkredit Danmark har meldt ud, at det ikke er deres indtryk, at der har været et prisfald. Danmarks Statistik anfører, at maksimalprissystemet lægger et låg over prisstigninger på andelsboliger, så de i hvert fald ikke kan stige vildt og voldsomt fra den ene dag til den anden.

Men andelsboligejere, der er bekymrede for, om at det overhovedet vil være muligt at sælge til maksimalprisen, eller om det vil være nødvendigt at give en rabat, kan glæde sig over, at det går forrygende på markedet for ejerlejligheder. Stigende priser på ejerlejligheder betyder, at køberen vil opfatte en tilsvarende andelsboligs faste maksimalpris som relativt mere attraktiv, selv om den ændret.

Store stigninger på ejerlejligheder gennem 10’erne blev i 2018 afbrudt af mindre prisfald. Men i 2019 pegede priserne opad igen, og det er ifølge både mæglere og Boligsiden.dk gået endnu stærkere her i 2020.

Som Nybolig beskriver det i et lidt sjovt metaformiks, går ejerlejligheder for tiden som varmt wienerbrød. Der var ellers store bekymringer over, om coronakrisen skulle vælte markedet. Men det er gået stik modsat. Selv om mange har mistet indtægt som følge af krisen, har de fleste bevaret deres indtægt, og indtrykket fra forårets lockdown har danskerne til at bruge flere penge på boligen. Mange vil gerne købe, men færre vil sælge. Det er ensbetydende med sælgers marked, og så stiger priserne.

 

Billedet er fra A/B Landlystvang i Hvidovre. Foto: Jon Lundshøj Møller.

 

Tilmeld Nyhedsbrev