Spørgsmål: Kan foreningen forpligte et medlem på en forældet vurdering fra skattemyndighederne?

Vi har fået et spørgsmål fra en læser:

”Jeg er andelshaver af en stor, velholdt patricierlejlighed. Desværre på 3 sal. Da jeg i 2018 blev nødt til at flytte på grund af gangbesvær, ansøgte jeg forgæves min forening om at få en valuarvurdering. De ville fortsætte med den skattemæssige vurdering. Jeg fik lov til at fremleje i to år (indtil 1 april 2020). Nu er den skattemæssige vurdering udskudt igen. Jeg føler mig stavnsbundet. Min forening kræver at jeg flytter tilbage eller sælger. Jeg vil ikke sælge til en vurdering, som er ni år gammel. Har I et godt råd,” spørger læseren, der ønsker at være anonym.

Svar:

Vi har desværre ikke noget godt råd. Du kan naturligvis møde op på førstkommende generalforsamling og foreslå, at I overgår til valuarvurdering. Men den diskussion lyder det til, at I allerede har haft i foreningen. Du kan også foreslå, at der bliver installeret elevator eller en anden løsning, så du ikke skal gå op til 3. sal. Men det er naturligvis også dyrt, så det i sidste ende kan være økonomisk bedre for dig at sælge andelen til den lave pris, der afspejler den skattemæssige vurdering.

Den nye, offentlige vurdering skal efter planen komme om halvandet års tid, og du kan eventuelt appellere til bestyrelsen om, at den i det mindste venter så længe.

Men det er sagt med respekt for, at vi ikke kender bestyrelsens baggrund for at afslå forlængelsen af fremlejen. Vi har forelagt spørgsmålet for to advokater – Claus Christian Hansen fra Advokathuset Bredgade og Per Ovesen fra Husadvkaten.com. De siger samstemmende, at bestyrelsen er i sin gode ret til at gøre, som den gør; også selv om situationen er speciel. Når det fremgår af vedtægterne, at foreningen kan vælge at følge den offentlige vurdering, så gælder det også, selv om denne vurdering åbenlyst er under markedsværdien.

I mange foreninger er det en diskussion, om man skal optimere værdien af andelene, eller om man skal lade andelene forbliver billige. I andre sammenhænge pålægger loven bestyrelser at foretage økonomisk optimale valg, men netop på dette punkt har politikerne vægtet valgfriheden i foreningerne højere.

 

Foto: Flickr. / Martin Pettitt.

Tilmeld Nyhedsbrev