Stadig flere boliger bliver købt af singlekvinder – men kun i hovedstaden

Ved seks ud af ti bolighandler er der kun et navn på slutsedlen fra køberside, og traditionelt har dét i langt de fleste tilfælde været en mands navn. Sådan er det stadig mange steder i landet, men i hovedstaden er det ved at udjævne sig.

Det viser en opgørelse fra Nykredit, der tolker det sådan, at flere singlekvinder nu køber bolig. I praksis kan et boligkøb godt være til et par, selv om kun den ene står som køber. Men det er formentligt rigtigt, at det i de tilfælde for det meste er en mand, der er køber, så kvinders køb alt overvejende vil være til eget brug.

Hvor det 2013 stod kvinder bag 35 procent af singlers boligkøb i hovedstaden, var tallet sidste år 40 procent.  I Nordjylland er de tilsvarende tal noget mindre – henholdsvis 25 og 26 procent.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit, ser udviklingen i hovedstaden som en afspejling af dels priserne på boligmarkedet, dels ændringer i indkomster. I for eksempel Nordjylland er det mere almindeligt at tage en kort uddannelse, og priserne på boliger er forholdsvis lave, så man(d) hurtigt når dertil, hvor der er råd til at købe bolig. I hovedstaden er det anderledes.

”Kvinder får længere uddannelser end tidligere, og dermed også højere lønninger, som giver mulighed for at købe en ejerbolig på egen hånd. Samtidig er der også sket en stigning i antallet af singlehusstande de senere år. Det er især i de store byer, med København i front, at singler med høje lønninger, der kan betale en ejerbolig, er øget. Det skyldes, at det er dér uddannelsesniveauet er højest, hvo højtbetalte jobs er, og også der, hvor det ikke er unormalt, at man bo alene op i 30´erne,” skriver Mira Lie Nilsen i en pressemeddelelse.

”En anden forklaring bag den stigende andel af kvinder, som køber ejerbolig alene, kan være skilsmisser. Ved skilsmisse i områder hvor boligpriserne er øget meget de seneste fem år, kan det være svært, selv for personer med forholdsvist høje indkomster, at blive i den tidligere fælles bolig alene, og derfor bliver en tidligere fælles bolig udskiftet med to mindre. Og det betyder i mange tilfælde sikkert både en mand og en kvinde bliver ene-boligkøbere,” tilføjer hun.

 

 

Billedet er fra A/B Frydendal i Vanløse.

Tilmeld Nyhedsbrev