Storbanker er klart dyrest på andelsboligkreditter

Har du friværdi i din andelsbolig, og har du brug for penge, kan en andelsboligkredit være det oplagte valg. Den fungerer som en kassekredit, så du normalt kun betaler rente af det beløb, du faktisk har trukket. Men en ny test fra Forbrugerrådet Tænk viser, at der er endog meget stor forskel på, hvad du kommer til at betale. Og er du kunde i en af de to største banker, Danske Bank og Nordea, skal du overveje at finde en anden bank.

Prisspændet går fra 3,2 til 14,9 i årlige omkostninger i procent (ÅUP), alt efter hvilken bank, du har, hvordan den vurderer din kreditværdighed, og hvor meget du trækker på din konto. Den laveste pris, der er nævnt her, gælder, hvis du er kunde i PenSam Bank og har trukket 600.000 kroner. Den højeste gælder, hvis du er kunde i Danske Bank og har trukket 150.000 kroner.

Generelt er det relativt dyrt at låne små end store beløb. Men den absolutte omkostninger naturligvis lavest ved små lån.

Forbrugerrådet Tænk kårer Alm. Brand Bank som vinder af testen, efterfulgt af Nykredit Bank og PenSam Bank. Den kåring er subjektiv, for der er plusser og minusser ved alle banker. Alm. Brand Bank udmærker sig ved at være meget billig, hvis du har høj kreditværdighed. Nykredit Bank er generelt lidt dyrere, men udmærker sig til gengæld ved – sammen med Nordea – at tilbyde samme rente til alle kunder.

På de efterfølgende pladser i testen kommer BankNordik, Sydbank, Jyske Bank og Danske Bank. Sidstnævnte er klart dyrest af de testede banker. Hvis man for eksempel trækker 50 procent af kreditten på 60.000 kroner, kommer man i bedste fald til at betale i 6,1 i ÅUP, og i værste fald 13,5. Til sammenligning hedder tallene 3,6 og 6,3 i Alm. Brand Bank og 5,1 og 5,7 i Sydbank.

Nordea er ikke formelt med i testen, fordi den ikke som de øvrige tilbyder 80 procent belåning af friværdien, men kun 50 procent. Men den ser ud til at være endnu dyrere end Danske Bank, selv om den altså kun belåner en mindre del af friværdien, og dermed har større sikkerhed. Som nævnt er Nordea dog en af de to banker, der har faste priser for alle kunder, uanset kreditværdighed. Hvilket naturligvis ikke er nogen stor trøst, hvis man har så ringe kreditværdighed, at Nordea ikke vil bevilge et lån i det hele taget.

Arbejdernes Landsbank indgår af samme grund som Nordea ikke formelt i testen. Men den ser ud til at ligge i midterfeltet.

 

 

Billedet er fra A/B Kong Georgs Vej 39 på Frederiksberg.

 

 

 

Tilmeld Nyhedsbrev