Sydbank: Ingen nye ændringer i vores lånepolitik over for andelsboliger

Sydbank har, som en række medier skriver i går, på baggrund af en artikel i Finans.dk, strammet sin kreditpolitik over for andelsboligejere i København og Aarhus.

Det er dog ikke nogen ny historie, selv om det er nu, den har ramt medierne. Det oplyser Sydbanks adm. direktør Karen Frøsig til Min-andelsbolig.dk.

”Vi smækker ikke kassen i. Men i visse områder af København og Aarhus vurderer vi, at andelsboliger ofte er prissat for højt. Og så betragter vi det som ordentlig og ansvarlig rådgivning at sige nej, for det skal også hænge sammen på langt sigt. Men vi har masser af gode kunder, der bor i andelsboliger, og vi låner fortsat penge til dem,” siger Karen Frøsig.

Bankens forbehold følger en flere år gammel diskussion om, hvorvidt valuarer i nogle tilfælde værdiansatte andelsforeningers ejendomme for højt. På den baggrund har Finanstilsynet indskærpet over for pengeinstitutterne, at de ikke uden videre kan tage de vurderinger, andelsforeningerne har fået foretaget, for gode varer. Pengeinstituttet skal selv gøre benarbejdet og forholde sig til, hvad ejendommen er værd, og dermed også hvad værdien af den enkelte andel er.

Med en bekendtgørelse, der trådte i kraft i oktober sidste år, er kravene til de valuarer, andelsforeninger bruger, blevet strammet væsentligt, ligesom det er præciseret, hvilken metode valuarerne skal anvende. Det kan måske med tiden skabe større troværdighed om vurderingerne, så andelshaverne ikke så hyppigt oplever, at Sydbank eller andre banker har en anden mening om, hvad deres andel skal værdiansættes til.

 

Billedet er fra A/B Tjenestemændenes Byggeforening i Valby

Tilmeld Nyhedsbrev