Tårnhøje ejendomspriser sætter en stopper for stiftelser af andelsforeninger

Da ejendommen Stockholmsgade 25 på Østerbro i København blev sat til salg tidligere på året, overvejede de ni lejere at udnytte tilbudspligten og stifte en andelsforening.

Men det blev der ikke noget af. Det viste sig, at der var adskillige købere, som konkurrerede om kunne sætte deres signatur på skødet. Så prisen blev ikke de 45 mio. kroner, der var nævnt i salgsopstillingen, men i stedet hele 56,5 mio. kroner, svarende til 29.000 kroner pr. kvadratmeter.

Det ville lejerne ikke betale – heller ikke selv om nogle af dem var medejere af det selskab, som solgte ejendommen, så de på den måde fik frigjort kapital.

Historien fremgår af Berlingske i dag. Det er blandt andet udenlandske investorer, der er vant til at give langt højere kvadratmeterpriser i andre europæiske storbyer, der presser priserne op.

Men mæglerne fortæller også, at der er opstået liebhaveri om udlejningsejendomme med meget attraktive beliggenheder. Selv for professionelle investorer, der kigger nøje på det økonomiske afkast, er der også følelser på spil.

Stockholmsgade 25 (billedet) ligger i ambassadekvarteret. Ejendommen blev købt af et selskab, der lejer lejligheder ud til for eksempel forretningsfolk og diplomater, der er i Danmark for en kortere periode.

Men også i mere almindelige kvarterer er priserne kommet så højt op, at det er svært at samle lejerne om at udnytte tilbudspligten og stifte en andelsforening. Hvis det alligevel lykkes, må de sætte sig hårdt og acceptere lån, der indebærer en stor risiko. Dét vender Min-andelsbolig.dk tilbage til i kommende artikler.

 

Tilmeld Nyhedsbrev