Valuarer: Lejere kan spekulere sig til gevinst via andelsboliger

Andelsboligformen er oprindeligt sat i søen for at sikre almindelige danskere ejerskabet til boliger, som er billige og hævede over kortsigtet spekulation. Over de seneste årtier, hvor mange foreninger har gjort hvad de kunne få at hæve andelskronen, har denne ædle intention måske været lidt i baggrunden.

Men lige nu åbner markedet mulighed for en spekulation i meget højt gear, advarer to valuarer – Peter Winther og Ole Hjorth fra firmaet Sadolin & Albæk – i en kronik i Berlingske i dag.

Teknikken er denne: Når en ejendom bliver sat til salg, får lejerne via den såkaldte tilbudspligt mulighed for at købe dem. Ved gamle ejendomme, der er opført før 1992, sker det til en forholdsvis lav pris, fordi loven påbyder meget lave huslejer, således at en investor ikke kan opnå et stort overskud.

Men hvis lejerne så, efter de har stiftet en andelsboligforening og købt ejendommen, sælger den igen, og samtidig lover køberen at flytte ud, vil den nye køber stå med en tom ejendom. Det er attraktivt, fordi køberen så kan forbedre de enkelte lejemål, og dermed komme ind under en anden og mindre striks paragraf i boligreguleringsloven.

Derfor vil køberen også være indstillet på at give en markant højere pris end den, den nystiftede andelsforening har givet. Forskellen mellem de to priser kan medlemmerne stikke direkte i lommen.

”Det forekommer således ikke rimeligt, at lejere, som ofte i mange år har boet til en meget lav leje, under henvisning til af tilbudspligten i lejeloven kan overtage en udlejningsejendom ved at stifte en andelsboligforening, for efterfølgende at realisere en betydelig skattefri gevinst ved at opløse selvsamme forening og sælge ejendommen som udlejningsejendom uden lejere og dermed med et stort umiddelbart potentiale for en køber,” skriver kronikørerne.

Peter Winther oplyser over for min Minadelsbolig.dk, at han ikke har set eksempler på foreninger, der alene er stiftet med henblik på at score en hurtig gevinst. Men der er efterhånden adskillige eksempler på, at gamle andelsforeninger har valgt at opløse sig selv og sælge ejendommen – netop for at få en økonomisk gevinst på det for tiden meget gunstige ejendomsmarked.

 

Foto: Flickr.

Tilmeld Nyhedsbrev