Valuarvurdering nu? Eller skal man vente på SKAT’s nye ejendomsvurderinger?

Der er endnu to og et halvt år til, at SKAT har de nye, og forhåbentligt bedre, vurderinger af andelsforeningers ejendomme klar. Indtil da må man klare sig med den seneste vurdering, der er fra 2012.

Imidlertid er ejendomsværdierne i mellemtiden steget betydeligt. Så hvad er klogt for den forening, der hidtil har brugt den offentlige vurdering til at vurdere sin ejendom? Skal den vente tålmodigt på en ny vurdering fra SKAT, eller skal den med det samme hyre en valuar til at foretage en vurdering?

Minandelsbolig.dk har spurgt tre administratorer, hvad de anbefaler deres medlemmer. Svarene hælder mod at vælge valuarvurdering nu, men der er forbehold.

 

I Cobblestone – der indtil for nyligt hed Administrationshuset – anbefaler adm. direktør Rasmus Juul-Nyholm generelt at få lavet en valuarvurdering.

”De offentlige vurderinger, vi har nu, er meget gamle, og de er baseret på endnu ældre statistisk materiale, så det er grundlæggende betænkeligt at bruge dem til at handle fast ejendom på i dag. Vi er nødt til at antage, at det nye vurderingssystem vil være bedre og ramme mere præcist, end det gamle system gjorde. Med de stigninger, vi har haft de seneste år, må der forventes store, pludselige stigninger, når de nye vurderinger kommer. Foreningerne ønsker normalt ikke, at der kommer alt for store pludselige spring op eller ned i andelskronen. Hvis vurderingen ender med et bliver meget højere, vil det komme dem til gode, som sælger på præcist det tidspunkt, og det synes jeg ikke er fair. Så er det bedre gradvist, via en god seriøs valuarvurdering, år for år for at skyde sig ind på det nye niveau,” siger Rasmus Juul-Nyholm.

 

Hos DEAS siger afdelingsdirektør Per Holm, at rådgivningen på området afhænger af, hvor i Danmark foreningen ligger.

”I storbyerne har de fleste af vores foreninger en valuarvurdering, og hvis de ikke har, vil vi anbefale dem at få en. Man kan som regel få en højere pris end den, der kan beregnes ved brug af den offentlige vurdering. I det lys er to og et halvt år jo lang tid at vente. Men vi har også en del foreninger uden for storbyerne, især i Jylland, hvor man i forvejen ikke kan få den maksimale pris for andelene efter den offentlige vurdering. I den situation anbefaler vi ikke foreningen at bruge resurser på en valuarvurdering,” siger Per Holm.

 

I Vest Administrationen anbefaler man hverken det ene eller det andet. Administrationschef Timmy Lund påpeger, at valuarvurderingen i de fleste tilfælde vil ligge over den offentlige vurdering, og om man skal vælge det ene eller det andet er ofte en meget følsomt, politisk spørgsmål, som deler medlemmerne.

”Som administrator har vi som udgangspunkt ikke nogen holdning til det,” siger Timmy Lund.

Han ser dog ikke nogen taktiske grunde til at vælge valuarvurderingen nu, i forhold til de kommende nye offentlige ejendomsvurderinger. For som han konstaterer, vil valuaren skulle vurdere ejendommen som en udlejningsejendom, og i den forbindelse vil valuaren højest skele til, hvad SKAT når frem til. Valuaren vil altså ikke være begrænset af, hvad det offentlige måtte komme frem til; hverken nu eller om to år. En høj vurdering hjælper heller ikke over for realkreditinstitutterne, der får foretaget deres egne vurderinger, inden de giver tilbud om lån.

Derimod kan man give sin revisor mere ro i sindet ved at hyre en valuar nu.

”Revisorerne er ikke glade for at bruge den offentlige vurdering, for ejendommene skal ifølge den gældende vejledning om andelsboligregnskaber angives til ’dagsværdi’. Vi oplever tit revisorer, som udtrykker bekymring angående denne passus i ejendomme, hvor værdien i regnskabet fastsættes på grundlag af den offentlige vurdering, eftersom den seneste offentlige vurdering er fra 2012,” anfører Timmy Lund.

 

Billedet er fra A/B Birkehaven på Frederiksberg.

Tilmeld Nyhedsbrev