Venstre: Det er tungt for nogle andelsforeninger i landdistrikter

KEND DIN BOLIGORDFØRER. I en landspolitisk forstand er det sidst på sæsonen: Der er allerhøjest otte måneder til næste folketingsvalg, men dette valg kan også blive udskrevet i morgen. Så de folketingsmedlemmer, der har fået nye ordførerskaber op til den folketingssamling, der netop er gået i gang, kan ikke nå at sætte de store aftryk.

Det er også det vilkår, der gælder for Venstres boligordfører Carsten Kissmeyer, der netop har afløst Martin Geertsen på posten.

Carsten Kissmeyer er desuden helt nyt folketingsmedlem – han trådte ind i tinget i august, som suppleant for tidligere minister Esben Lunde Larsen, der har forladt dansk politik. Og Carsten Kissmeyer har heller ikke umiddelbart planer om at stille op til det kommende valg, oplyser han til Min-andelsbolig.dk.

Men i en anden dimension er det en meget rutineret boligpolitiker, der nu varetager ordførerskabet i det største regeringsparti: Carsten Kissmeyer har gennem 16 år været borgmester, oprindeligt i Ikast Kommune, men efter kommunalreformen i 2007 i fusionskommunen Ikast-Brande. Og som borgmester har man nærkontakt med praktikken på boligområdet – især når det gælder almene boliger, men også i et vist omfang når det gælder andelsboliger.

Netop andelsboliger uden for storbyerne har han et lidt andet perspektiv på end de andre boligordførere. Den politisk varme emne i den henseende er, hvad man skal gøre for de økonomisk nødlidende foreninger i landdistrikter. Men heller ikke de nye foreninger, som kommunerne rundt omkring i landet hjælper i gang, er uden udfordringer.

”Der er for eksempel en del, som opretter ollekoller, der er organiseret som andelsforeninger. Men de kan få et problem med at få det fælles arbejde gjort, efterhånden som alle medlemmerne bliver ældre,” siger Carsten Kissmeyer.

Det er dog et helt andet emne, der er øverst på hans dagsorden som boligordfører – nemlig den såkaldte ghettopakke, som regeringen og forligspartierne er ved at køre igennem Folketinget. Med den lovgivning, der efter al sandsynlighed er på vej, skal andelen af familieboliger reduceres i almene boligområder, hvor der er høje kriminalitetsrater.

Reduktionen skal blandt andet ske ved at rive boliger ned og genhuse beboerne andre steder. Den del kommer Carsten Kissmeyer til at forsvare fra Folketingets talerstol, for den møder hård kritik fra flere af de mindre partier i rød blok. Her er holdningen, at indgrebet er alt for drastisk og skaber en unødvendig utryghed hos beboere – også hos mange, der ikke har gjort sig skyldige i nogen form for kriminalitet.

Carsten Kissmeyer vil svare, at problemet ikke er så stort, som kritikkerne forestiller sig.

”Nedrivning vil være et blandt mange håndtag for at sikre en balanceret beboersammensætning. Nedrivningshåndtaget vil i min optik kun være relevant i relativt få tilfælde,” siger han.

Tilmeld Nyhedsbrev