Liberal Alliance vil give andelsboligejere størst mulig frihed

KEND DIN BOLIGORDFØRER. Det er svært at være et højprofileret, ideologisk parti, og så samtidig sidde i regering. Det har adskillige partier måttet sande gennem historien, og for tiden er det Liberal Alliance, der kæmper med at få den daglige, politiske indflydelse og de skarpe markeringer til at hænge sammen. Mest kendt i offentligheden er nok det mislykkede insisteren på at få topskatten sænket, men i sidste uge kom der et mindre profileret eksempel på en kamel, der måtte sluges. Og det handlede om andelsboliger.

Som omtalt fredag har regeringen måttet opgive en ændring i ejerlejlighedsloven, der blandt andet skulle gøre det muligt at omdanne hen ved 14.000 andelsboliger til ejerboliger. Allerede dette udspil indeholdt et stort kompromis i forhold til Liberal Alliances ønske om, alle andelsboligejere skal have frihed til at konvertere til ejerboliger. Men det var altså end ikke muligt at samle et flertal til en ”lille” løsning, som kun omhandlede de foreninger, der kunne have et presserende problem med andelsboligformen.

Men at regeringen har trukket sit forslag er ikke ensbetydende med, at Liberal Alliances boligordfører Villum Christensen har skiftet holdning. ”Mine prioriteter vil gå på, at give andelsboligejerne størst mulig frihed og bestemmelsesret over deres bolig,” skriver han i en mail til Min-andelsbolig.dk.

Friheden i Liberal Alliances optik indebærer også, at maksimalprissystemet skal ophæves, fremgår det af partiets boligpolitik.

Dét synspunkt står man imidlertid i praksis alene med på Christiansborg, så i den sammenhæng gør det næppe den store forskel, at Villum Christensen har meget andet at se til. Fire af Liberal Alliances folketingsmedlemmer sidder på ministerposter, så de øvrige ni må deles om ordførerskaberne, og Villum Christensen har også for eksempel europa- og forsvarsordførerskaber at tage sig af.

Hertil kommer, at han efter sidste års kommunevalg blev 1. viceborgmester i Slagelse, og netop dén konstituering optog en overgang de landsdækkende medier. Villum Christensen støttede socialdemokraten John Dyrby Paulsen som borgmester i første omgang, mod at de to skulle bytte roller halvvejs i perioden. Om dét bliver til noget, er mere end usikkert. Det har også vakt opmærksomhed, at Villum Christensen som viceborgmester har søgt rådgivning hos en tidligere ansat i kommunen, der var fyret for illoyalitet.

Men henover disse offentlige kontroverser har det kommunale arbejde også givet Villum Christensen mulighed for at se boligpolitik fra en anden vinkel. Og her er det ikke andelsboliger, der er i fokus.

”Som viceborgmester i Slagelse finder jeg boligpolitikken meget central. Forkerte boligpolitiske beslutninger, og dermed uhensigtsmæssig sammensætning af borgerne, er kimen (årsagen) til rigtig mange af de sociale problemer, vi har i min kommune, hvor tæt på 25 procent bor i almennyttige boliger,” skriver han.

Senest fra næste år helliger Villum Christensen sig fuldt og helt det kommunale arbejde. Han har meddelt, at han ikke genopstiller ved næste folketingsvalg.

Den uro, der har været om Villum Christensen i byrådet i Slagelse, står i kontrast til hans virke i Folketinget. Her har han været en tålmodig slider, uden at tage den store scene. Han stillede oprindeligt op for Ny Alliance, hvis folketingsmedlemmer hurtigt gerådede ud i store skænderier. Villum Christensen kom i tinget som suppleant, da Gitte Seeberg nedlagde sit mandat.

Efter at partiet skiftede navn til Liberal Alliance, bestod folketingsgruppen en overgang kun af Villum Christensen og partileder Anders Samuelsen, mens meningsmålingerne viste 0,0 procent. Men de to holdt ud og blev belønnet for det, da pilen i meningsmålingerne begyndte at pege brat opad. Gennem det hele synes Villum Christensen dog at have accepteret, at det ikke er ham, der skal stå i front for partiet, eller have del i de ministerposter, som partiet fik ved indtrædelsen i regeringen forrige år.

Villum Christensen bor i en ejerbolig på landet, og han har aldrig boet i andelsbolig. Men det gør hans børn, oplyser han.

 

 

Foto: Steen Brogaard for Folketinget.

Tilmeld Nyhedsbrev